Ons zorgstelsel

We hebben in Nederland al meer dan 100 jaar een zorgstelsel en sinds de Duitsers ons land hebben bezet in 1941 heeft iedereen in Nederland een ziektekostenverzekering. Van 1941 tot 2006 was iedereen verzekerd via het ziekenfonds en sinds 2006 zijn we overgestapt op de zorgverzekering.

De zorgverzekering

Basisverzekering1Vanaf 2006 zijn mensen die in Nederland wonen of werken verplicht een particuliere zorgverzekering af te sluiten omdat het oude ziekenfonds volgens de regering te duur werd. Er werd besloten over te gaan op een particulier zorgverzekering om de concurrentie in de zorg te vergroten en de kosten te drukken. De basisverzekering is verplicht en bedoeld voor de vergoeding van alle veelgebruikte zorg, terwijl een aanvullende verzekering kan worden afgesloten voor bijvoorbeeld tandheelkundige hulp.

Acceptatieplicht

Zorgverzekeraars hebben in Nederland een acceptatieplicht voor de basisverzekering. Dit wil zeggen dat verzekeraars iedereen die zich aanmeldt voor een basisverzekering moeten accepteren en zij mogen mensen met een chronische ziekte of ouderen niet weigeren of een hogere premie laten betalen.  Zorgverzekeraars krijgen van de overheid een compensatie voor deze acceptatieplicht.

Kosten

Hoewel de overheid de kosten van de zorg wilde drukken door over te schakelen op het nieuwe systeem met zorgverzekeringen, zijn de kosten voor zorg sinds 2006 flink toegenomen. Wie op dit moment een basisverzekering wil afsluiten in Nederland moet daarvoor zo’n 80 tot 110 euro per maand betalen. Mensen met een laag inkomen kunnen zorgtoeslag aanvragen, waardoor zij maandelijks een groot deel van deze kosten terug krijgen van de overheid.

Log in op Mijn Toeslagen

Kwalitatief hoogwaardig systeem

In Nederland zijn we vaak erg kritisch over ons eigen zorgstelsel en veel mensen vinden het vooral veel te duur. Toch staat Nederland internationaal bekend als een land met zeer goede en relatief goedkope zorg. Het is dan ook niet vreemd dat zelfs de Verenigde Staten in de persoon van Obama interesse hebben in een soortgelijk systeem.