Meer dan 50% van alle peuters loopt op te kleine schoenen

Voet metenDe economische crisis heeft tot gevolg dat veel mensen op te krappe voet leven of moeten leven. Uit onderzoek blijkt nu dat meer dan de helft van alle Nederlanders, en met name Nederlandse peuters, ook letterlijk in een te krappe schoen leeft. Daar zijn verschillende redenen voor te geven, maar één ervan is zeker dat de financiële krapte ervoor zorgt dat mensen minder geneigd zijn om veel geld aan een kwalitatief goede schoen uit te geven.

Welke medische gevolgen zijn hieraan verbonden?

Zodra schoenen niet genoeg steun geven aan voeten, knieën en rug kunnen er op latere leeftijd blijvende gezondheidsklachten ontstaan, zoals eksterogen, hamertenen, ingegroeide teennagels, knie- en/of rugklachten. Een stevig contrefort (versteviging in de hiel) kan al de juiste oplossing bieden.

Voeten: het fundament van je gestel

Aangezien je voeten letterlijk het fundament van je gestel zijn, is het belangrijk dat ouders, elke keer als ze nieuwe schoenen voor hun kinderen gaan kopen, de voeten opnieuw laten opmeten. Kindervoeten groeien jaarlijks met één of twee maten. Schoksgewijs, dus moeilijk in te schatten voor de ouders wanneer het kind een maatje groter nodig heeft. Aangezien de voetjes van peuters nog bestaan uit zacht, vervormbaar kraakbeen, én deze kleintjes tot drie jaar nog niet in staat zijn om aan te geven of schoenen knellen of niet, zijn er veel kinderen die op te kleine schoenen lopen. Laat de voeten daarom opmeten in de winkel of doe dit thuis zelf. Een ander advies is om goed te letten op keurmerken van de schoenen. Het Dr Visser keurmerk garandeert bijvoorbeeld een goede pasvorm, verstevigde hiel, bovenmateriaal van leer en een buigzame zool.

schoenen passend

Zorg dat je schoenen niet te klein koopt

Maar ook onder jonge meisjes en vrouwen is er een misvatting ontstaan dat wijde laarzen (zoals de Uggs-hype die de afgelopen winters het straatbeeld overspoelde) goed zijn voor je voeten omdat ‘ze als gegoten zitten’. Integendeel, door het wijde model ontstaat bij het passen het vertekende beeld dat de laars te groot is, omdat de voet helemaal naar voren schuift en er achter bij de hiel ruimte ontstaat. De desbetreffende dame verlaat vervolgens vaak de winkel met een maatje kleiner. De enorme opmars van het onlineshoppen, zonder dus de pasvorm te hebben gezien en gevoeld, draagt ook in grote mate bij aan de aanschaf van te kleine schoenen. Ook omdat een kleine voet van oudsher als aantrekkelijk(er) wordt beschouwd en mensen dus bij twijfel eerder een maatje kleiner zullen aanschaffen dan groter.

In het filmpje hieronder wordt vanaf 6.20 minuten gesproken over de gevolgen van de kleine schoenen.

Waar doe ik goed aan?

Ga als ouder met je kind een keer langs bij een registerpodoloog die een ‘schoenrecept’ voor je kind kan uitschrijven. Voor het vijfde of zesde levensjaar van een kind kunnen eventuele voetafwijkingen namelijk nog worden gecorrigeerd door eventuele kleine schoenaanpassingen door te voeren voor specifieke of afwijkende voettypen.

Author: M_I_C

Share This Post On